27 Haziran 2010 Pazar

Evde Montessori Semineri

Evde montessori semineri bu kez gerçekten etkileyici oldu. Buralardan taaa oralara gittiğime de deydi. Hilal hanım 30 a yakın uygulama yaptı ve açıkladı. Bana çarpıcı gelen noktalarsa şöyle özetlenebilir.
Bir uygulamaya başlamadan önce hazırlık yapmak gerekiyor.
Bugün seninle ... ile ilgili bir etkinlik yapmak istiyorum. Sen de ister misin ?diye çocuğa ön bilgi veriliyor ve istekli olup olmadığı soruluyor.
İstekliyse uygulama önce tarafımızdan yapılıyor. Burada çocuğun bizi göreceği şekilde yanyana oturmak gerekiyor.( Sağ elini kullananlar çocuğun sağına solaklarsa soluna oturmalı)
Bir kez uyguladıktan sonra ona sen de yapmak ister misin diye sorulup beklenmeli, uygulamayı tamamlasın ya da tamamlamasın müdahale edilmeden beklenmeli. Etkinliği istenilen şekilde yaptıysa(bizim ilk uygulamamız gibi) bir daha yapmak ister misin? diye sorulmalı ki zaten bu soru evet sen bunu yaptın , aferim , başardın, bravo sözcüklerini içeriyor.Bu böyle sıkılıp kalkana dek sürüyor.
Etkinliği sulandırması (bkz. alt fotoğraf)etkinlik onun istediği doğrultuda sürdürülmeli yorum yapılmamalı , tarih not edilmeli ve bir sonraki deneme için en az 2 ay beklenmeli.
Örnekse kaptan kaba avuçla taş aktarma,kaptan kaba taş aktarma,suyla yapılan etkinlikler ...içinden kolay görüp seçtiğim ve uyguladığım kaptan kaba taş aktarma etkinliği güzel başlamış bir kaç denemeden sonra aşırı derecede sulandırılarak aşağıdaki görüntü oluşmuştur. 2 ay sonra tekrar denenmek üzere rafa kaldırılmıştır.

1 yorum:

Bahar dedi ki...

Odaya güzel bir hava katmış bu taşlar. :)) Bizim neredeyse her etkinliğimiz bu şekilde sonlanıyor.

Beni Koruyun